Laatst bijgewerkt:
Grootste Kikker
Egor Kamelev - pexels.com/nl-nl/foto/macro-opname-foto-van-een-bruine-kikker-1101196

Grootste Kikker Ter Wereld

Ter Wereld Dieren

Wat is de grootste kikker ter wereld?

De goliathkikker is de grootste kikker ter wereld, de kikker die voornamelijk in Kameroen en Equatoriaal-Guinea voorkomt, heeft een indrukwekkende fysieke grootte, waarbij sommige exemplaren tot wel 32 centimeter in lengte kunnen worden en tot 3,3 kilogram kunnen wegen. Wist je dat er zelfs een bijzonder groot exemplaar werd gevonden in 1989 in Kameroen, dat een indrukwekkende lengte van snuit tot achterste van 36,83 centimeter had. En een verbluffende lengte met uitgestrekte poten van 87,63 centimeter, met een totaalgewicht van 3,66 kilogram. Om je maar een idee te geven van hoe groot deze kikkers wel kunnen worden.

In dit artikel gaan we de grootste kikker ter wereld van dichtbij bekijken en springen we dieper in de wereld van de goliathkikker. Maar voordat we dat doen, stel je eens voor: een kikker zo groot dat je het zou kunnen beschouwen als een klein huisdier. Hoe leeft zo’n gigantische kikker dan, wat eet hij zoal, en hoe gaat deze soort om met zijn omgeving? Laten we, naast deze integrerende vragen, ook duiken in leuke weetjes en feiten om te ontdekken wat de goliathkikker zo uniek maakt in de dierenwereld.

De goliathkikker is de grootste kikker in de wereld

Hoe ziet de goliathkikker eruit

Goliathkikker
Justin Warner - flickr.com/photos/thewarners/2732630027 - CC BY-SA 2.0

De goliathkikker is de grootste levende kikkersoort. Deze kikkers kunnen wel tot 32 cm lang worden van snuit tot achterste en tot 3,66 kg wegen. Hun ogen kunnen bijna 2,5 centimeter in diameter zijn, terwijl de trommelvliezen ongeveer 0,5 centimeter in diameter zijn. Hun huid is aan de bovenzijde en bovenkant van de ledematen korrelachtig, met een groene siena kleur op de rug en een geel/oranje buik en onderkant van de ledematen.

Waar leeft de goliathkikker

Kameroen
Bernard DUPONT - flickr.com/photos/berniedup/21572229151 - CC BY-SA 2.0

Voor zo’n gigantische kikker te zijn leeft de goliathkikker toch op een relatief klein leefgebied dat zich beperkt tot delen van Kameroen en Equatoriaal-Guinea. De natuurlijke habitat van de goliathkikker bestaat uit dichte equatoriale bosranden die vrij parallel lopen aan de kust en vooral omgeven zijn door rivieren. Maar het liefst van al vertoeft de goliathkikker zo dicht mogelijk in de buurt van watervallen, om zijn plezier op te hebben.

Wat eten goliathkikkers

Duizendpoot
Matt - flickr.com/photos/mattx27/7616297484 - CC BY-SA 2.0

De goliathkikker heeft een Omnivoren dieet, dat wil zeggen dat ze zowat alles eten, maar hun voorkeur gaat uit naar carnivoor voeding. De keuze voor wat op de menu staat varieert afhankelijk van het gewicht en de ontwikkelingsfase waar de kikker zich in bevindt.

Jonge kikkers die minder dan 400 gram wegen zullen een grote verscheidenheid aan voedsel naar binnen werken, waaronder ringwormen, spinachtigen duizendpoten, insecten schaaldieren, weekdieren en zelfs reptielen.

Volwassen kikkers daarentegen die meer dan al 1 kilo wegen richten zich voor namelijk op de spinachtigen, duizendpoten, insecten, schaaldieren en weekdieren, met een aanzienlijke hogere consumptie aan duizendpoten. Het dieet van de volwassen goliathkikker zal je misschien verbazen maar die bevat vis, kleine zoogdieren en zelfs amfibieën, zoals salamanders en kleine andere kikkers.

Hoe oud wordt een goliathkikker

Conraua-goliath
Ryan Somma - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5076693 - CC BY-SA 2.0

De goliathkikker kan tot wel 15 jaar in het wild leven. Echter, in gevangenschap kan deze levensduur verlengd worden tot wel 21 jaar. De mogelijke reden waarom de kikkers langer in gevangenschap blijven leven is waarschijnlijk door de afwezigheid van natuurlijke roofdieren en een meer gecontroleerde omgeving die hun overlevingskansen alleen maar verbeteren.

Hoe planten goliathkikkers zich voort

Goliathkikkers hebben een unieke voortplantingsstrategie, waarbij water een essentiële rol speelt. Ze bouwen ingenieuze nesten in of nabij rivieren, die variëren van het opruimen van een rivierpoel tot het graven van depressies in de rivieroever. Deze nesten, soms met het verplaatsen van grote stenen, kunnen meerdere keren worden gebruikt en ondersteunen de ontwikkeling van de larven, die tussen de 85 en 95 dagen duurt. Interessant is dat de bouw van deze nesten ook kan bijdragen aan de indrukwekkende grootte van de Goliathkikker. Onderzoek suggereert dat het mannetje verantwoordelijk kan zijn voor de bouw van het nest, terwijl het vrouwtje over de eieren waakt.

Voor welke ziektes zijn goliathkikkers vatbaar

Hoewel er specifieke ziekten zijn die Goliathkikkers kunnen treffen, zoals schimmelinfecties en parasitaire aandoeningen, is er weinig specifieke informatie beschikbaar over ziekten die uniek zijn voor deze soort. Net als andere amfibieën kunnen ze echter kwetsbaar zijn voor omgevingsveranderingen en watervervuiling, wat hun gezondheid en voortbestaan kan beïnvloeden.

Zijn goliathkikkers met uitsterven bedreigd

goliathkikker op sterkwater
istolethetv - flickr.com/photos/istolethetv/2510675442 - CC BY 2.0

Goliathkikkers worden als een bedreigde diersoort beschouwd, voornamelijk door habitatverlies en overbevissing. Hun leefgebieden in de dichte equatoriale bossen worden bedreigd door ontbossing en milieuveranderingen, terwijl de jacht op deze kikkers voor voedsel en de internationale huisdierenhandel hun populaties verder onder druk zetten.

De grootste goliathkikker die tot nu toe werd gevonden

Het grootste ooit geregistreerde exemplaar van een goliathkikker werd gevonden in Kameroen in 1989. Deze kikker mat maar liefst 36,83 centimeter van snuit tot achterste, met een totale lengte van 87,63 centimeter van poten tot poten en een gewicht van 3,66 kilogram.

Wat is de grootste kikker in Nederland

Gewone Kikker
Jörg Hempel - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2046735 - CC BY-SA 2.0

De grootste kikkersoort in Nederland is de gewone kikker (Rana temporaria), ook bekend als de bruine kikker. Deze kikker is wijdverspreid in Nederland en kan tot 11 cm lang worden. Ze hebben een korte, stompe snuit en hun poten zijn gedeeltelijk gewebd. De kleur van de gewone kikker varieert van bijna zwart tot lichtbruin, soms met rode of geelachtige tinten.

Daarnaast is er ook de poelkikker (Pelophylax ridibundus), die in Nederland voorkomt en tot 15 cm lang kan worden​​. Deze soort is echter niet zo wijdverspreid als de gewone kikker.

Wat is de grootste kikker in België

Poelkikker
Richard Bartz - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4336610 - CC BY-SA 2.5

Ook in België is de poelkikker waarschijnlijk de grootste inheemse kikkersoort. Net als in Nederland, is deze kikker veel kleiner dan de goliathkikker en heeft hij verschillende kenmerken en leefgewoonten.

Zo, Ik hoop dat je het artikel over de grootste kikker ter wereld net zo leerrijk en boeiend vond als ik. Het was heel leuk en interessant om onderzoek te doen naar deze gigantische kikker en meer te weten te komen over waar de goliathkikker leeft, wat hij het liefste eet, hoe hij zich voortplant, en met welke problemen hij wordt geconfronteerd. En, als kers op de taart lees je dan dat de allergrootste kikker die ooit werd gevonden, je raadt het al, een goliathkikker is van 3,66 kilo. Ik ga alvast op zoek naar een leiband mocht ik zo een kikker als huisdier nemen.